Kuchnia

łakocie

Keks z bakaliami
Składniki:

5 jajek
2 szklanki mąki
25 dag masła
szklanka cukru
torebka cukru wanilinowego
30 dag mieszanych bakalii (rodzynki, migdały, orzechy, suszone figi, kandyzowane owoce, skórka pomarańczowa
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu rumowego
Sposób wykonania:

Przygotować bakalie. Większe owoce pokroić w kosteczkę (rodzynki i figi można wcześniej namoczyć w rumie albo winiaku). Orzechy i migdały grubo posiekać (wcześniej posypać je niewielka ilością cukru, żeby nie podskakiwały na deseczce).
Miękkie masło zmiksować na kremową masę z cukrem, szczyptą soli i cukrem wanilinowym.
Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku.
Wlać zapach rumowy. na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i bakaliami. Wymieszać.
Ciasto przełożyć do wyłożonej pergaminem formy keksowej.
Keks z bakaliami piec ok. godzinę w temperaturze 180 st. C. Ostudzić, wyjąć z pergaminem. przed podaniem usunąć pergamin, keks oprószyć niewielką ilością cukru pudru.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation