Kuchnia

CIASTA I CIASTECZKA

" Afrodyta :

SKŁADNIKI:
Biszkopt ciemny:
4 jajka,
3/4 szklanki cukru,
6 łyżek oleju,
1 szklanka mąki,
1,5 łyżki kakao,
1/2 łyżki cynamonu,
1/2 łyżki proszku do pieczenia,
Biszkopt jasny:
2 jajka,
1/2 szklanki cukru,
2/3 szklanki mąki,
3 łyżki oleju,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżeczki octu,
Masa truskawkowa:
60 dag truskawek świeżych lub mrożonych,
2 opakowania galaretki truskawkowej,
Masa budyniowa:
500 ml mleka,
2 opakowania budyniu śmietankowego,
1 kostka masła,
5 łyżek cukru pudru,
1 kieliszek spirytusu,
Dodatkowo:
polewa czekoladowa,
1/2 tabliczki białej czekolady.

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt ciemny: Białka ubijam na sztywną pianę. Naprzemiennie dodaję cukier oraz żółtka. Nadal ubijając stopniowo dodaję olej, mąkę, kakao, cynamon oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę (wymiary 25x35 cm). Piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty.
2. Biszkopt jasny: Białka ubijam. Stopniowo dodaję kolejno żółtka, cukier, olej, mąkę, proszek do pieczenia oraz ocet. Ciasto wylewam na blaszkę i piekę 15 minut w temperaturze 170 stopni.
3. Truskawki miksuję blenderem. Mus przelewam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki i dokładnie mieszam. Studzę. Gęstą masę wykładam na ciemny biszkopt. Przykrywam biszkoptem jasnym.
4. Na mleku gotuję budyń. Masło ucieram z cukrem pudrem. Dodaję po łyżce zimnego budyniu. Wlewam spirytus i ucieram. Masę wykładam na biszkopt jasny. Przykrywam biszkoptem ciemnym.
5. Wierzch ciasta polewam polewą czekoladową i ozdabiam rozpuszczoną na kąpieli wodnej białą czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation