Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Inne

Zdrowo schudnac

Pietruszka naciowa 'Festival 68' (Petroselinum crispum).

Odmiana o gładkich aromatycznych, bogatych w witaminy liściach. Rośliny obficie ulistnione, odporna na niskie temperatury - mogą zimować w gruncie. Młode rośliny można przesadzać.

Pietruszka naciowa jest, bowiem bogata w prowitaminę A oraz żelazo i wit. C, wit. B1, B2, B6 oraz zawiera sól, potas, magnez, wapń, miedź, fosfor, karoten.

Poza tym, że to smaczne warzywo to jest też pietruszka uważana za roślinę leczniczą, polecaną w przypadku ostrych i przewlekłych zapaleń pęcherza moczowego i dróg moczowych.
Ma dobry wpływ na czynności skóry i układu trawiennego, uszczelnia naczynia krwionośne, pomaga leczyć anemię, choroby wątroby i woreczka żółciowego. Kiedyś świeżo roztarta pietruszkę przykładano do wrzodów i miejsc ukłucia owadów.
Jedno jest pewne, rzucie liści pietruszki likwiduje przykry zapach z ust.

Odmiana Festival charakteryzuje się bardzo aromatycznymi i intensywnie zielonymi, gładkimi liśćmi. Natka jest gęsta i nie ma tendencji do żółknięcia. Natkę możemy zbierać po 100 dniach od wsiania.

Zastosowanie:
Jest uprawiana jako warzywo (spożywany jest tylko korzeń), a także dla olejku używanego w lecznictwie.
Użytkowana jest najczęściej jako składnik zup, wchodzi w skład tzw. włoszczyzny

Nać pietruszki zawiera bardzo dużo prowitaminy A.

Korzystne jest także równoczesne występowanie żelaza i witaminy C.

Zawiera dużo chlorofilu.

Dużo związków mineralnych występuje w korzeniach a jeszcze więcej w nasionach.

Silnie pachnące liście pietruszki służą do przyprawiania wielu potraw.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation