Kuchnia

DESERY

Tiramisu z kajmakiem według Pascala
Składniki:

4 jajka
2 pełne łyżki masy kajmakowej
50 ml likieru Amaretto
250 g serka mascarpone
1 opakowanie rurek waflowych (125 g)
1 puszka brzoskwiń
Wykonanie:

Brzoskwinie pokroić w kostkę i zalać połową likieru.

Jajka umyć i sparzyć. Żółtka roztrzepać i połączyć z masą kajmakową. Dodać serek , pozostały likier i dokładnie wymieszać (można użyć miksera, ale żółtka nie muszą być idealnie ubite, chodzi tylko o to, żeby wszystko dobrze się połączyło)

Białka ubić na sztywną pianę. Połączyć z masą serową (białka dodawać do masy a nie odwrotnie)

Kilka sztuk rurek pokroić na kawałki 1-2 cm. Dodać do kremu. Wymieszać.

Na spód pucharków wykładamy połowę brzoskwiń (masy wychodzi sporo, na 6 porcji będzie na pewno). Na owoce wykładamy masę. Pucharki zakrywamy folią spożywczą i na kilka godzin wkładamy do lodówki. Przed podaniem na wierzch układamy resztę brzoskwiń i dowolnie dekorujemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation