DIY - zrób to sam

a-ciasta

Seromakowiec ekspresowy (na spodzie z herbatników i masie makowej) SKŁADNIKI:

Spód:
herbatniki (polecam pełnoziarniste, ale mogą być nawet kakaowe)

Masa makowa:
900 g masy makowej z bakaliami z puszki
1/2 szkl. mleka
2 jajka
2 budynie czekoladowe
2 łyżki wiórków kokosowych (*opcjonalnie)

Masa serowa:
1 kg zmielonego twarogu
3/4 szkl. cukru (lub więcej, jeśli ktoś lubi słodkie)
2 jajka
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
JAK PRZYGOTOWAĆ SERO-MAKOWIEC NA HERBATNIKACH:

Blaszkę o wymiarach 23×28 cm wyłóż papierem do pieczenia, a na dno wyłóż herbatnikami.

Masa makowa: Masę z puszki przełóż do miski, wlej mleko, wbij jajka i wsyp proszek budyniowy oraz wiórki (*opcjonalnie). Wszystko razem zmiksuj i wyłóż na spód z herbatników. Lekko dośnij, wyrównując przy tym wierzch (jeśli masa się lepi można moczyć łyżkę/łopatkę/dłoń w wodzie).

Masa serowa: Jajka wbij do miski, dodaj oba cukry i krótko zmiksuj – max 1 minutę, by zbytnio ich nie napowietrzyć. Dodaj ser i całość krótko zmiksuj do połączenia składników. Masę serową wyłóż na mak, wyrównaj wierzch.

Ciasto wstaw do piekarnika, na górę włóż pustą brytfannę. Ustaw piekarnik na 190 stopni i piecz przez 25 minut. Następnie obniż temperaturę do 170 i piecz przez 30 minut. Na koniec zmniejsz do 140 stopni i piecz jeszcze przez 15 minut. Zostaw w uchylonym piekarniku na minimum 20 minut przez wyjęciem. Następnie wyjmij, zostaw do ostudzenia, a potem wstaw do lodówki, by schłodzić przed podaniem.

Sero-makowiec można polać lukrem, polewą czekoladową, oprószyć dla dekoracji dowolnymi składnikami (bakalie, posypki, wiórki, mak). Na zdjęciu bez polewy, pokrojony w kostkę, na każdej orzech i kandyzowana skórka pomarańczowa.

Sero-makowiec spokojnie możesz upiec na 2-3 dni przed świętami. Ale już dekorację zrób na dzień przed.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation