Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Śledzie w cytrusowej marynacie
Opublikowany 2 grudnia 2014
Wigilia = ryby = śledzie. W naszym domu śledziożercą jest Piotrek. Może je jeść przez cały rok, ale w Święta Bożego Narodzenia, spożywa ich dużo więcej, każdego roku przygotowuje je w różnych odsłonach. W zeszłym roku były na Wigilię śledzie w pikantnej salsie. Polecam też przygotować śledziową sałatkę z burakami, albo sałatkę śledziową z morelami lub Sałatkę śledziowa z jarzynami.

Ja najbardziej lubię śledzie marynowane w occie. Ale w tym roku ja wzięłam śledzie w swoje ręce i specjalnie na Święta proponuję przygotować śledzie w nietypowej marynacie. Święta kojarzą mi się zawsze z zapachem cytrusów, właśnie te moje świąteczne śledzie zostały przygotowane w cytrusowej marynacie. Świątecznego klimatu oprócz skórki i soku z różnych cytrusów dodają tym śledziom pachnące goździki. Przetestowałam już te śledzie na Piotrku, który stwierdził, że śledzie nie tylko ładnie się prezentują, ale też rewelacyjnie smakują. Polecam je.

Przepis na Śledzie w cytrusowej marynacie:
Składniki:
3 Śledzie typu matias
300 ml mleka
2 pomarańcze
1 cytryna
1 limonka
1 mandarynka
4 goździki
2 łyżki oliwy z oliwek
Kolorowy pieprz
½ czerwonej cebuli

Matiasy są przeważnie bardzo słone, aby się tego pozbyć moczę zawsze śledzie w mleku, na drugi dzień nadają się do obróbki. Następnego dna śledzie płuczemy w wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy śledzie po skosie na cienkie kawałki.
Ze sparzonych cytrusów ścieramy skórkę i przekładamy do miski. Wyciskamy też z cytrusów sok, mieszamy ze skórką, dodajemy do śledzi, doprawiamy je kolorowym pieprzem. Mieszamy i marynujemy kilka godzin w lodówce, kilkukrotnie należy śledzie przemieszać, aby równomiernie się marynowały.
Po kilku godzinach śledzie wyciągamy z marynaty i zalewamy je dodatkowo 2 łyżkami oliwy.
Pomarańczę i cebulę kroimy w kostkę. Układamy na dnie pomarańcze, następnie warstwami śledzie wraz z cebulką i kostkę pomarańczy. Wierzchnie śledzie dekorujemy paskami skórki z cytrusów, goździkami i kolorowym pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation