Nauka i natura

DLA ZDROWIA : dieta, kosmetyka, wiedza...

1. Jarmuż jest antynowotworowy, w szczególności chroni nas przed: Rakiem prostaty, jelita grubego i płuc, dzięki temu, że zawiera przeciwutleniacz – sulforafan.
Nowotworem krtani, jamy ustnej, przełyku, a nawet pęcherza moczowego, dzięki karotenoidom.
Nowotworem piersi, jajnika, okrężnicy, pęcherzyka żółciowego, wątroby, dzięki zawartości witaminy K.
Rakiem piersi, gdyż zawiera indole, które hamują wydzielanie aktywnych estrogenów.
Dodatkowo jarmuż bogaty jest w beta karoten, luteinę i zeaksantynę – przeciwutleniacze, które skupiają się na hamowaniu szkodliwych procesów oksydacyjnych, co również zapobiega chorobom nowotworowym.

2. Jarmuż dba o nasz układ sercowo-naczyniowy

Jarmuż zawiera spore ilości witamin i pierwiastków (potas i wapń), dzięki czemu wspomaga, w sposób znaczący, pracę naszego układu sercowo-naczyniowego. Potas udrażnia naczynia krwionośne, dzięki czemu krew krąży swobodniej, a wapń przyczynia się do prawidłowego pompowania krwi do tkanek w naszym ciele. Witamina C uszczelnia i wzmacnia nasze naczynia krwionośne, obniża ciśnienie krwi, uczestniczy w wytwarzaniu krwinek czerwonych oraz zapobiega miażdżycy.

3. Jarmuż pomaga uchronić nas przed wrzodami

To niezwykłe warzywo chroni nas przed wrzodami żołądka i dwunastnicy. Wszystko dzięki wspomnianemu już sulforafanowi, który niszczy bakterie, które mogą być przyczyną do rozwoju wrzodów oraz zapalenia błony śluzowej naszego żołądka.

4. Jarmuż – recepta na dobry wzrok

Witamina A zapobiega pojawieniu się tzw. kurzej ślepoty i zespołowi suchego oka. Zawiera również luteinę i zeaksantynę, które są głównym składnikiem pigmentu plamki żółtej. Chronią one siatkówkę naszego oka przez uszkodzeniami.

5. Jarmuż – złoty środek w utrzymaniu prawidłowej wagi

Jarmuż to warzywo bogate w błonnik, niskokaloryczne i niezawierające tłuszczu. W 100 g jest ok. 30 kalorii i 5 g błonnika.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation