Kuchnia

ciasta i dania

Bajaderki (Ziemniaczki) -

360 g ciasta biszkoptowego (najlepiej lekko podsuszonego)
75 g herbatników
Bajaderki (Ziemniaczki) - Przepis - Słodka Strona1/3 szklanki mleka
1/3 szklanki cukru pudru
ok. 100 g konfitury wiśniowej (lub dżemu)
50 g masła
50 g czekolady gorzkiej
czubata łyżka kakao

wiórki kokosowe
drobno posiekane orzechy

Sposób przygotowania:

Mleko podgrzewamy wraz z masłem i cukrem pudrem. Następnie dodajemy czekoladę oraz kakao i nadal podgrzewamy do rozpuszczenia składników (nie gotujemy).
Ciasto biszkoptowe szatkujemy Herbatniki kruszymy na "piasek".
Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy konfiturę wiśniową i miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji.
Z powstałej masy formujemy kuleczki, które następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych lub posiekanych orzechach. Gdyby masa okazała się zbyt rzadka wystarczy umieścić ją w lodówce do schłodzenia (lub dodać więcej herbatników) i dopiero wtedy formować bajaderki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation