Kuchnia

ciasta

Ciasto michałek
Składniki: (na formę 21 x 21cm lub tortownicę o śr. 23 cm, na dużą blachę 24x 32 cm wszystkie składniki należy pomnożyć przez 2)

Ciasto makowe:

4 jajka
3 łyżki maki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy (8g)
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
170 g mielonego maku (dostępny niemal w każdym markecie)
Krem kajmakowy:

250 g serka mascarpone
200 g masy kajmakowej (użyłam masy z Gostynia)
100 g śmietanki 30 % lub 36%
ponadto:

ok. 200 konfitury z wiśni
poncz: 50 ml wody + 50 ml likieru Amaretto
kakao, wiórki czekolady i wiśnie z likieru lub z kompotu do dekoracji





Sposób wykonania:

Biszkopt makowy

Mak zalać wrzątkiem, tak by był całkowicie przykryty i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Odcisnąć z nadmiaru wody, najlepiej użyć do tego lnianej ściereczki.

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, niemal białą masę. Dodać mak, kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać szpatułką do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 C ok. 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Masa kajmakowa

Wszystkie składniki masy powinny być bardzo dobrze schłodzone.

Serek mascarpone, kajmak i śmietankę umieścić w misie miksera. Miksować do uzyskania konsystencji gęstego kremu.

Wystudzony biszkopt przekroić na pół. Dolny blat nasączyć połową ponczu. Na cieście rozsmarować konfiturę z wiśni, a na nią wyłożyć 2/3 kremu. Przykryć drugim blatem ciasta. Nasączyć drugą połową ponczu i wyłożyć pozostały krem.

Ciasto schłodzić w lodówce ok. 2 godzin.

Przed podaniem oprószyć kakao i wiórkami z czekolady.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation