Kuchnia

ciasta

Sernik truskawkowy bez pieczenia

Składniki:
(forma 23 cm x 33 cm x 7 cm)
1 kg sera białego twarogowego mielonego lub z wiaderka ale wtedy dodajemy 1 galaretkę więcej.
900 g truskawek mrożonych
100 ml śmietany 30%
6 - 7 łyżek cukru
1/2 szklanki cukru pudru (ilość dostosować do stopnia kwaśności sera)
2 łyżki soku z cytryny
2 galaretki truskawkowe

Bita śmietana:
400 ml śmietany 30% (schłodzić)
1/2 szklanki cukru pudru
laska wanilii
1 łyżka żelatyny w proszku (opcjonalnie)

Dodatkowo:
1 galaretka truskawkowa
150 g herbatników (można upiec mały spód biszkopt lub coś innego)

Odmierzałam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml.
Jak przygotować sernik z truskawkami bez pieczenia?

Rozmrożone truskawki zagotować z cukrem i sokiem z cytryny.
Po zagotowaniu truskawki zdjąć z palnika, wsypać do nich galaretki i mieszać do całkowitego ich rozpuszczenia (nie gotować). Masę wystudzić, ale pilnować, aby nie stężała.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem ( uwaga z cukrem wg smaku), następnie miksować dodając po łyżce ser, a pod koniec stopniowo dodawać wystudzoną, ale jeszcze płynną masę truskawkową z rozmieszanymi galaretkami.

Masę serową powoli wylać do formy wyłożonej herbatnikami i wstawić na 20 minut do lodówki.

Bita śmietana:
Śmietanę ubić na sztywną pianę, pod koniec dodawać po łyżce cukier puder i ziarenka wanilii.
Ubita śmietana dłużej zachowała formę i dobrze będzie się kroić, jeśli dodamy do niej żelatyny.
Żelatynę namoczyć wcześniej w 3 łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje rozpuścić (nie gotować) i wystudzoną dodać stopniowo do śmietany pod koniec jej ubijania.

Galaretka:
Galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody, wystudzić i napełnić nią foremkę do robienia czekoladek lub wylać do płaskiego niezbyt dużego naczynia, aby po zastygnięciu można było ją pokroić.
Galaretkę wstawić do lodówki, aby całkowicie stężała.

Na częściowo zastygnięty ser z truskawkami wyłożyć ubitą śmietanę i udekorować kawałkami stężałej galaretki.
Sernik wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin, aby całkowicie zastygł.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation