Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Bułeczki drożdżowe z marmoladą jabłkową

wszystko podaje w ilosciach ,,na oko,,

1kg maki przesianej przez sito
3-4 jajka
3 szklanki mleka
niecałą kostka masła (bo więcej nie miałam)
10 dkg drożdży+cukier około 3-4 łyżeczek,maka i mleko-na zaczyn
Można dodać cukier, ale wydaje mi się, że jak posypiemy bułeczki cukrem pudrem i w środku będzie marmolada to wystarczy.

Zrobić zaczyn, odstawić w cieplejsze miejsce. Zawsze używam do zaczynu ciepłego mleka. Do miski przesiać mąkę przez sito, wbić jajka, wlać wcześniej stopione masło, mleko, na końcu wyrośnięte drożdże. Wszystko wyrobić, następnie przełożyć masę na stolnice, jeśli będzie klejąca, wyrabiając dodawać stopniowo mąkę, żeby ciasto odrywało się od reki i było elastyczne, nie za twarde. Z tej porcji wyjdzie sporo bułeczek, dlatego można zrobić z mniejszej ilości. Z ciasta uformować rulon, podzielić na małe kawałki, każdy kawałek będzie bułeczka,każdy kawałek rozwałkować na placuszek, na placuszek nałożyć marmoladę, zlepić dokładnie palcami, odwrócić i bułeczka gotowa. Układać na blaszce, odstawić na jakiś czas do wyrośnięcia, przed włożeniem do piekarnika wierzch bułeczki wysmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temp. 180 st aż będą brązowawe. Po wyjęciu z pieca posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation