Kuchnia

Food

*** BEZ PIECZENIA ***

Sernik Bounty z polewą z białej czekolad

Składniki
Sernik Bounty z polewą z białej czekolady
350 g ciasteczek kokosowych
2 łyżki masła
500 g serka śmietankowego
70 g cukru pudru
120 g wiórek kokosowych
500 g śmietany 36%
70 g białego cukru
6 batoników Bounty
Polewa z białej czekolady
100 g białej czekolady
200 g śmietany 36%
Dekoracja
2 łyżki kakao
Kilka pokrojonych batoników Bounty
Wskazówki
Wyłóż formę do ciasta papierem do pieczenia.
Roztop masło w rondelku na małym ogniu.
Zmiksuj w malakserze ciasteczka kokosowe.
Dodaj masło i zmiksuj na konsystencję mokrego piasku.
Rozprowadź spód na formie i dociśnij porządnie do dna.
Włóż formę do lodówki na czas wyrabiania masy sernikowej.
Ubij serek śmietankowy z białym cukrem (mikserem) do uzyskania puszystej konsystencji.
W osobnej misce ubij na sztywno śmietanę z cukrem pudrem.
Połącz zawartość obu misek i miksuj przy użyciu miksera do połączenia się składników.
Dodaj wiórki kokosowe i wmieszaj je łyżką do masy sernikowej.
Wyjmij formę z lodówki i ułóż na niej połowę masy.
Zmiksuj batoniki Bounty w malakserze i spłaszcz je w dłoniach, po czym ułóż je na pierwszej warstwie.
Wykończ ciasto pozostałą masą sernikową i wyrównaj szpatułką na wierzchu.
Włóż sernik do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Przed wyjęciem sernika z lodówki przygotuj polewę - roztop w garnku białą czekoladę ze śmietaną na małym ogniu, aż oba składniki się połączą.
Odstaw polewę do wystudzenia, aż będzie chłodna, ale nie zimna.
Wyjmij sernik z formy.
Posyp go kakao na całej powierzchni.
Rozprowadź polewę.
Ułóż pokrojone batoniki Bounty na górze sernika.
Wstaw go na ok. 15 minut do lodówki, żeby polewa zastygła.
Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation