Kuchnia

rewolucja

schabowy:
- schab na 2 kotlety
- 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- białko z jajka
- 4 ziemniaki
- oliwa
- świeży rozmaryn
- pieprz i sól na surówkę:
- 200g kiszonej kapusty
- 1/4 małej czerwonej cebuli
- 1 gruszka
- 1 łyżka pokrojonych orzechów włoskich
- 1 łyżka oleju orzechowego
- garść żurawiny
- sól i pieprz


Ziemniaki pokroić na ćwiartki, ułożyć na blasze do pieczenia, posmarować oliwą, posypać rozmarynem. Popieprzyć i posolić. Kotlety delikatnie rozbić przez folię, przyprawić solą i pieprzem. Panierować w roztrzepanym białku i zmielonym siemieniu lnianym, następnie ułożyć na posmarowanej oliwą kratce do pieczenia. Ziemniaki wstawić na dół piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Po 10 minutach wsunąć do piekarnika na środkową szynę kotlety na kratce. Piec jeszcze przez 15 minut w termoobiegu.
Kapustę przesiekać, pokroić cebulę, zetrzeć gruszkę i dodać żurawinę. Dodać olej, orzechy, sól i pieprz, wymieszać.

porcja tradycyjnego kotleta schabowego 920 kcal, naszej wersji 500 kcal
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation