Sport i fitness

Desery FIT

Zdrowe krakersy

Składniki na dwie blachy krakersów:
1 szklanka pestek słonecznika
½ szklanki całych ziaren siemienia lnianego (używam złotego)
½ szklanki pestek z dyni
4 łyżki ziaren sezamu (użyłem czarnego)
1½ – 2 szklanki płatków owsianych górskich
2 łyżki nasion chia
około 1½ szklanki wody
1 łyżeczka syropu klonowego lub z agawy (opcjonalnie)
2 – 3 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka soli
ulubione przyprawy i zioła

1. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki (pestki dyni możesz posiekać). W drugiej połącz wszystkie mokre wraz z roztopionym olejem kokosowym.
2. Dodaj składniki mokre do suchych i porządnie wymieszaj wszystko łyżką. Mieszaj, aż nasiona i płatki pochłoną wodę, a ciasto będzie dość gęste (wręcz smarownej konsystencji). Odstaw miskę, aż ciasto pochłonie cała wodę, na około 1 – 2 godziny.
3. Po tym czasie podziel ciasto na dwie części. W tym momencie możesz dodać jeszcze dodatkowe przyprawy, aby wykonać dwa różne smaki krakersów.
4. Jedną z części ciasta przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wałkiem owiniętym folią spożywczą, rozwałkuj ciasto na około 3 mm grubości. Ciasto pokrój na podłużne prostokąty, małe kwadraciki lub fikuśne trójkąty – pełna dowolność!
5. Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika na 180°C i piecz krakersy przez około 20 minut. Po tym czasie odwróć je na drugą stronę i piecz jeszcze przez około 10 minut, aż będą rumiane (przypalone smakują jeszcze lepiej…). Pozostaw do ostygnięcia, a potem podawaj je z ulubionymi sosami, hummusem albo zajadaj prosto ze słoika!

http://ervegan.com/2016/01/krakersy-zmieniajace-zycie-doskonale/

II
1 szklanka zmielonego siemienia lnianego
¼ – ½ szklanki sezamu (najlepiej niełuskanego)
½ szklanki posiekanych drobno pestek z dyni
1 łyżeczka lub więcej papryki wędzonej
½ łyżeczki czosnku w proszku
ok. ¾ szklanki wody (lub odrobinę więcej)
sól i pieprz do smaku

1. Nagrzej piekarnik do 170 – 180 stopni. Wszystkie suche składniki przełóż do dużej miski i zalej wodą do utworzenia gęstego, papkowatego ciasta. Dopraw do smaku solą i pieprzem, możesz dodatkowo dodać czosnku jeśli lubisz.
2. Gdy ciasto lekko zgęstnieje (2-3 minuty) rozsmaruj je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, cieniuteńko rozsmarowując. Pokrój ciasto widelcem, krakersy będzie wtedy łatwiej połamać w odpowiednio ładne kształty (kwadraty, trójkąty…). Piecz przez około 30-35 minut, aż ciasto zacznie wysychać i brązowieć. Pod koniec lubię puścić termoobieg, krakersy super się suszą i potem jeszcze lepiej chrupią. Gotowe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation