Kuchnia

ciastka

Pulpeciki w sosie koperkowo-pomidorowym


Składniki
4 porcje

500 g mielonego mięsa*
1 por
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki papryki w proszku
1 łyżka sosu sojowego (jasnego)
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
400 ml wody lub bulionu
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
80 ml śmietanki 18% lub 30%
2 łyżki posiekanego koperku
oraz: mąka pszenna do obtoczenia, olej do podsmażenia, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej


Przygotowanie

Białą część pora dokładnie umyć, przekroić wzdłuż na 4 części, następnie w poprzek na plasterki. Zeszklić na łyżce oliwy pod koniec dodając posiekany czosnek. Doprawić solą, wymieszać, przykryć i dusić jeszcze przez ok. 2 - 3 minuty aż pory będą miękkie.
Rozdrobnić w melakserze (jeśli mamy już zmielone mięso) lub zmielić razem z mięsem w maszynce do mielenia.
Zmielone mięso i rozdrobnione pory umieścić w misce, doprawić solą, pieprzem, papryką i sosem sojowym. Dodać jajko oraz bułkę tartą, dokładnie wymieszać. Uformować pulpeciki i obtoczyć je w mące pszennej.
Krótko obsmażyć na oleju na patelni. W międzyczasie zagotować wodę lub bulion w szerokim garnku. Wkładać do niego pulpeciki. Przykryć i gotować przez ok. 20 minut, w międzyczasie 2 - 3 razy przewrócić.
Śmietankę wymieszać z koncentratem i koperkiem, dodać do garnka z pulpetami, wymieszać i zagotować. Gotować na małym ogniu ok. 2 minuty. Jeśli sos nie jest wystarczająco gęsty, można przez sitko dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać i zagotować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation