Kuchnia

zupy

Kartoflanka

Składniki:

80 dag ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
1/3 selera
2 litry rosołu lub bulionu
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
2 łyż. masła
150 ml śmietany 18%
1 łyżecz. majeranku
sól
pieprz


Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler obrać, umyć i pokroić w kostkę (marchew w plasterki). W rondlu rozgrzać masło, włożyć pokrojone warzywa, smażyć około 7 minut, dodać do gorącego rosołu. Dodać listki laurowe, ziele angielskie i majeranek. Doprawiać do smaku solą i pieprzem. Gotować 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie. Śmietanę wymieszać z niewielką ilością zupy i mieszając wlewam do garnka, gotować 2 minuty. Zupę rozlać na talerze i od razu podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation