Kuchnia

⇒ RÓŻNOŚCI z DOBREJ KUCHNI » ☕️ …✽

Bliny z kurkami

Składniki
10 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 jajko
60 g masła
100 g kurek
1 szalotka
gęsta śmietan
natka pietruszki
Sposób przygotowania
1.
Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy mąkę przesianą z solą oraz ciepłe mleko. Odstawiamy na 40 minut. Żółtko oddzielamy od białka i mieszamy z roztopionym masłem. Białko ubijamy na sztywno. Dodajemy do wyrośniętego zaczynu, mieszamy dokładnie i odstawiamy znów na 20 minut. Kurki oczyszczamy, małe zostawiamy w całości, większe siekamy. Cebulkę siekamy w kostkę i szklimy na masełku, dodajemy kurki, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy, aż zmiękną. Gotowe ciasto, nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnie z tłuszczem i smażymy z obu stron na złoto. Na gotowe bliny wykładamy kleks śmietany i podsmażone z cebulką kurki, dekorujemy natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation