Kuchnia

W kociołku

Najprostszy chleb bez zakwasu | Rogalik blog kulinarny

Najprostszy chleb bez zakwasu
piątek, 18 Wrzesień 2015, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »

Najprostszy chleb bez zakwasu

Delikatny, miękki chleb, który przez kilka dni zachowuje świeżość. Bardzo prosty do wykonania. Można zamiennie używać różnego rodzaju mąki. Robiłam z tortowej, krupczatki, razowej, orkiszowej i zawsze się udaje. Jednak im więcej dodamy mąki pełnoziarnistej tym będzie mnie wyrośnięty i bardziej zwarty.

Składniki:

300 g mąki pszennej
100 g mąki pełnoziarnistej
opakowanie (7g) suchych drożdży
2 łyżki miodu (daję miodek z mniszka)
łyżeczka soli
łyżka oliwy
200 ml maślanki
pół szklanki ciepłej wody
otręby (obojętnie jakie) do wysypania foremki

W misce mieszamy obie mąki z drożdżami i solą. Wlewamy maślankę i wodę, dodajemy miód i oliwę. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut (będzie się dość mocno kleiło). Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na godzinę.

Foremkę keksową natłuszczamy i obsypujemy otrębami.

Po godzinie ponownie wyrabiamy ciasto, tym razem tylko przez chwilę, żeby je odpowietrzyć. Przekładamy ciasto do keksówki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejną godzinę.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Wyrośnięty chleb smarujemy maślanką i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 40 minut. Wyciągamy z foremki i pozostawiamy do wystudzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation