Kuchnia

kuchnia

Udka kurczaka w sosie słodko-kwaśnym
Składniki (1 PORCJA)
200 g ćwiartek kurczaka bez kości i bez skóry
1 średnia cebula
Sos:

4 łyżeczki przecieru pomidorowego
150 ml wody
1 łyżeczka słodziku w płynie
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżka octu
1 łyżeczka musztardy
przyprawy (sól, pieprz, czerwona papryka w proszku)
Sposób przyrządzenia
Składniki na sos wymieszać w miseczce, doprawić do smaku. Gdyby sos wydawał Wam się zbyt słodki można dodać 1-2 łyżeczki soku z cytryny.

Ćwiartki kurczaka doprawić pieprzem, papryką i odrobiną soli. Wrzucić na rozgrzaną teflonową patelnię i usmażyć. Następnie ściągnąć z patelni i osączyć z tłuszczu pergaminem. Na pozostałym, tylko na patelni, tłuszczyku usmażyć cebulkę pokrojoną w półksiężyce. Podlewać wodą, żeby się nie przypaliła.

Gdy cebula już zmięknie, dodać sos i kurczaka. Dusić pod przykryciem jeszcze jakieś 5 min.

W fazie utrwalenia wystarczy tylko 150g mięsa, które można podać z porcją makaronu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation