Kuchnia

smacznie

Makaron z cukinii z boczkiem
średnia cukinia
100 g boczku parzonego
2 ząbki czosnku
200 g śmietanki 30 %
80 g sera cheddar (możecie użyć dowolnego, ostrzejszego sera) + ser do posypania makaronu
kilkanaście kaparów
pieprz i sól
PRZEPIS

1
Cukinię myjemy i robimy z niej makaron za pomocą nożyka/spiralizera. W garnku gotujemy wodę i wrzucamy cukinię na 2-3 minuty do posolonego wrzątku, aby zmiękła. Po wyłożeniu na durszlak przelewamy zimną wodą.

2
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Kiedy się lekko zrumieni dodajemy czosnek i zalewamy śmietanką. Następnie dodajemy ser i czekamy, aż się rozpuści i sos zgęstnieje.

3
Dodajemy do sosu cukinię i dokładnie mieszamy na patelni, aby pokryła się sosem.

4
Makaron podajemy posypany serem, kaparami i pieprzem. Według mnie boczek jest na tyle słony, że nie należy doprawiać dania solą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation