Kuchnia

Wielkanoc

Mazurek kokosowo limonkowy


Mazurek kokosowo limonkowy
0 Posted by Candy Company - 24 marca 2015 - Przepisy, tarty / tarts

Słodko-kwaśny mazurek na najlepszym kruchym spodzie, z pysznym kokosowym ganache i kwaśnym limonkowym curdem – zdecydowanie najsmaczniejszy jaki jadłam od dobrych kilku lat… Oba smaki świetnie się uzupełniają; aromat kokosa jest delikatny, dominuje kwaskowatość limonki. Mazurek kokosowo limonkowy jest idealny: nie za słodki, orzeźwiający i bardzo wiosenny (ach ten kolor!). Obie masy przygotujecie w 30 minut, można je nawet przyrządzać jednocześnie :) Od razu sugeruję podwójną porcję! Koniecznie do upieczenia w te święta i każde kolejne… :) Pycha!

Składniki na blachę 20 x 24 cm.

Kruchy spód:

150 g mąki,

25 g mąki ziemniaczanej,

35 g cukru pudru,

1 żółtko,

100 g masła,

łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt suche dodajcie łyżeczkę zimnej wody. Ciasto od razu rowałkowujemy, najlepiej na silikonowej macie lub między dwoma warstwami papieru do pieczenia (bez podsypywania mąką) i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na 1h.

Pieczemy w 175 przez ok. 25-30 minut do zarumienienia.

Kokosowy ganache:

80 g śmietanki kokosowej,

220 g białej czekolady,

2 łyżeczki likeru kokosowego.

Czekoladę i śmietankę kokosową umieszczamy w kąpieli wodnej i rozpuszczamy, od czasu do czasu mieszając. Kiedy oba składniki się połączą dodajemy likier kokosowy i odstawiamy na kilka minut, aż ganache lekko przestygnie. Następnie miskę z ganache umieszczamy na misce z bardzo zimną wodą i miksujemy przez 2-3 minuty. Kiedy masa pojaśnieje i zrobi się gęstsza wykładamy ją na kruchy spód i wyrównujemy.

Limonkowy curd:

sok i skórka z 3 limonek (ok. 1/3 szklanki soku),

60 g cukru,

2 żółtka,

1 jajko,

30 g masła

oraz zielony barwnik spożywczy (niekoniecznie).

Sok i skórkę z limonek roztrzepujemy z jajkami i cukrem, dodajemy masło pokrojone w drobną kosteczkę i umieszczamy na kąpieli wodnej, cały czas mieszając. Po ok. 10 minutach kiedy masa zauważalnie zgęstnieje, zdejmujemy miskę z kąpieli, a curd przecieramy przez sitko. Można dodać minimalną ilość barwnika by podkreślić zielony kolor kremu.

Limonkowy curd wykładamy na masę kokosowy i odstawiamy do zastygnięcia.

Mazurek przechowujemy w chłodnym miejscu do 7 dni, ale gwarantujemy, że tyle nie postoi :)

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation