Kuchnia

Ciasta i desery

Sernik z gruszkami i białą czekoladą Składniki na ciasteczkowy spód:

160 g ciastek maślanych
30 g masła, roztopionego
1 łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki imbiru

Ciastka, masło i przyprawy wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.

Karmelizowane gruszki:

5 gruszek np. odmiany konferencja
1 łyżka masła
4 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu

Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki.

Na patelni rozgrzać i roztopić masło. Wsypać cukier, wymieszać lekko potrząsając za rączkę patelni, chwilę pogotować, doprowadzić do zabulgotania mieszanki. Dodać gruszki, oprószyć cynamonem i gotować/smażyć na średnim ogniu, co pewien czas odwracając na drugą stronę, do miękkości gruszek i ich zezłocenia. Nie przypalić karmelu - przypalony będzie gorzki. Etap ten nie powinien trwać dłużej niż 10 minut, może trwać krócej, w zależności od odmiany gruszek (gruszki nie powinny się rozgotować, powinny pozostać w całości). Gruszki wystudzić, odcedzić od nadmiaru soku i karmelu.

Składniki na masę serową:

750 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki mąki pszennej
4 jajka
1 łyżeczka imbiru
1/4 łyżeczki cynamonu
karmelizowane gruszki (z przepisu powyżej)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić wszystkie składniki masy serowej, zmiksować. Nie ucierać/miksować zbyt długo by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej (sernik wtedy urośnie i opadnie, a powinien pozostać prosty jak stół).

Przygotowaną masę wylać na spód ciasteczkowy. Gruszki układać na wierzchu, stroną wypukłą do góry, wpychając je w masę serową (nie powinny zbyt dużo wystawać ponad sernik, ponieważ podczas pieczenia wyschną).

Piec w temperaturze 160ºC przez około 60 minut lub dłużej, do momentu gdy powierzchnia sernika będzie ścięta i sprężysta przy dotyku patyczkiem. Po upieczeniu wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie umieścić w lodówce na 12 godzin.

Ganache z białej czekolady:

100 g białej czekolady
3 łyżki śmietany kremówki 30% lub 36%

Czekoladę połamać i razem z kremówką umieścić w szklanej miseczce. Miskę z czekoladą umieścić nad garnuszkiem z gotującą się wodą. Podgrzewać, aż czekolada się rozpuści, mieszając pod koniec roztapiania. Gotowym ganache polać po wierzchu schłodzonego sernika. Odstawić do zastygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation