Kuchnia

Ciasta i ciasteczka

Tort bezowa melba

Składniki na 2 blaty bezowe:

6 białek (z dużych jajek)
szczypta soli
250 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka soku z cytryny lub octu
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Dwie płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, na nich narysować 2 okręgi o średnicy 21 cm (najprościej odrysować jakiś talerzyk lub miseczkę).

W misie miksera ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Dalej ubijając dodawać cukier, łyżka po łyżce, co bardzo ważne - stopniowo. Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana bezowa. Dodać sok z cytryny/ocet i ubić. Na końcu delikatnie wmieszać przesianą skrobię ziemniaczaną.

Masę bezową wyłożyć równomiernie na narysowane koła.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 150ºC. Włożyć do niego obie przygotowane blachy z bezami i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 120ºC (z termoobiegiem). Piec/suszyć przez około 1 godzinę i 45 minut do 2 godzin, aż beza będzia chrupka i wypieczona z wierzchu. Wyłączyć piekarnik - pozostawić do wystudzenia na kilka godzin lub na całą noc.

Krem waniliowy:

450 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
125 g serka mascarpone, schłodzonego
1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić do powstania sztywnego kremu. Do kremu można dodać 1 - 2 łyżeczki cukru pudru, choć nie jest to konieczne - sama beza jest już wystarczająco słodka.

Sos malinowy:

200 g malin
1 łyżka cukru
1 łyżka soku z cytryny

Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i zagotować, do rozpuszczenia się cukru i rozgotowania malin. Można przetrzeć przez sitko, jeśli przeszkadzają Wam pesteczki, ale nie jest to konieczne.

Ponadto:

4 brzoskwinie (dojrzałe i miękkie), odpestkowane i pokrojone w półksiężyce
150 g malin

Wykonanie:

Pierwszy blat bezowy położyć na paterę. Delikatnie wyłożyć na niego połowę kremu waniliowego. Na kremie poukładać połowę brzoskwiń pokrojonych w półksiężyce, połowę malin, polać malinowym sosem. Na to wyłożyć kolejny blat, następnie resztę kremu śmietankowego, resztę brzoskwiń pokrojonych w półksiężyce, resztę malin, polać malinowym sosem. Przez chwilę schłodzić w lodówce i natychmiast podawać.

Uwaga: torty bezowe z kremem i owocami nie są trwałe; najlepiej smakują zaraz po wykonaniu i powinny być podane w tym samym dniu. Blaty bezowe można upiec dzień wcześniej i przechowywać w temperaturze pokojowej pod przykryciem lub w zamkniętym piekarniku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation