Kuchnia

ciasta

Murzynek z serem. Czekoladowe ciasto z serem. | Składniki: (polecana forma – kwadratowa tortownica 24×24 lub tortownica 24 cm)

Ciasto czekoladowe (murzynek):

2 jajka M
2 szklanki mąki pszennej (u mnie koszalińska Młyny Stoisław)
niespełna 1 szklanka oleju (4/5 szklanki)
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody

Na sernikową część:

1/2 kg sera z wiaderka
2 jajka M (osobno białka i żółtka)
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny (125 g) miękkiej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
mała szczypta soli

Przygotowanie:

Formę natłuszczamy i obsypujemy kaszą manną.

Do miski wbijamy 2 jajka, dodajemy mleko i cukier, całość miksujemy. Następnie powoli dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, powoli miksujemy. Kolejno wlewamy olej, znów miksujemy. Na koniec dodajemy dwie łyżki dżemu z czarnej porzeczki i kakao, miksujemy.

Czekoladowe ciasto wylewamy do przygotowanej formy.

Przygotowujemy część sernikową:

Do jednej miski wbijamy żółtka, do drugiej białka (z dwóch jaj).

Białka ubijamy ze szczyptą soli.

Żółtka miksujemy z miękką margaryną i cukrem. Następnie do naszej masy dodajemy mąkę ziemniaczaną, znów miksujemy. Po czym stopniowo dodajemy biały ser. Miksujemy na małych obrotach.

Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek, miksujemy chwilę na małych obrotach do połączenia.

Masę sernikową wykładamy łyżką na masę czekoladową.

Murzynek z serem. Czekoladowe ciasto z serem.

Ciasto wkładamy na nagrzanego do 210 stopni piekarnika (u mnie na środkowy poziom). Pieczemy około 40-45 minut do tzw. suchego patyczka (wbijamy w ciasto, a nie w ser). Czas pieczenia zależy od piekarnika.

Gdy ciasto przestygnie wyciągamy je z formy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation