Kuchnia

kuchnia :P

Skubaniec z jabłkami

Składniki na blaszkę o wymiarach 24x24 cm:
3 szklanki maki
3 łyżki cukru pudru
200 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
5 dużych jabłek
cynamon

Z 2,5 szklanek mąki, cukru pudru, proszku do pieczenia, 4 żółtek i miękkiego masła zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy je na 3 części:
- największą,
- średnią, do której dodajemy kakao,
- najmniejszą, do której dodajemy pozostałe pół szklanki mąki.
Największą częścią ciasta wylepiamy spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. 2 pozostałe części zawijamy w folię i dajemy na chwilę do zamrażalnika.
W między czasie prażymy jabłka z cynamonem, gdy są zbyt kwaśne można dodać trochę cukru. Ostudzone i uprażone jabłka wykładamy na spód ciasta. Na to dodajemy część ciasta z kakao - można zetrzeć jeżeli jest wystarczająco zmrożone, ale ja po prostu skubałam i równo rozłożyłam na cieście.
4 białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Pianę wykładamy na ciemną część ciasta, a na to "skubiemy " ostatnią białą część.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez godzinę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation