Kuchnia

Sałatki

Sałatka warzywna z dodatkiem pieczonego buraka i czerwonej fasoli
3 pieczone buraki
•3 kiszone ogórki
•3 ugotowane marchewki
•4 ugotowane ziemniaki w mundurkach
•1 duża czerwona cebula
•3-4 suszone pomidory
•1 puszka czerwonej fasoli lub ugotowanej
•pęczek koperku
•pęczek pietruszki

~Składniki na dressing~

•sok z połowy cytryny
•4 łyżki octu balsamicznego
•70 gr oliwy z oliwek
•sól, pieprz

Buraki skropić oliwą, wyłożyć do folii aluminiowej. Zawinąć i wypiekać w 200C ok. 45-60 min. Wystudzić i obrać.

Marchewkę i ziemniaki ugotować do miękkości. Wystudzić i obrać. Fasole wyłożyć na sito. Do dużej miski pokroić w kostkę warzywa, następnie drobno pokroić cebule, ogórki, dodać fasole, suszone pomidory i pokrojone zioła.

Przygotować dressing: do słoika wlać ocet balsamiczny, sok z cytryny, sól, pieprz i oliwę z oliwek. Słoik zakręcić pokrywką i energicznie potrząsając wymieszać zawartość dressingu. Wylać dressing na warzywa i dokładnie wymieszać. Przykryć miskę folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1,5 godz. do przegryzienia smaków.

Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation