Święta i uroczystości

wielkanoc

Zupa krem cebulowa – kuchniabazylii.pl – blog kulinarny

Składniki – 4 porcje

– 6 średnich cebul

– 2 ząbki czosnku

– 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki

– szczypta majeranku

– szczypta tymianku

– około 0,5 l bulionu warzywnego

– olej do smażenia

– łyżka mąki

– sól i pieprz do smaku

Cebulę obieramy i kroimy w plastry, czosnek siekamy, podsmażamy składniki na odrobinie oleju. Dodajemy do nich mąkę oraz paprykę. Po zeszkleniu przekładamy je do garnka oraz zalewamy bulionem – tak, aby minimalnie przykrył składniki. Dodajemy majeranek i tymianek. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż cebula zmięknie. Następnie blendujemy składniki oraz przyprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z grzankami, bądź chlebem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation