Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ciasto jaglane czekoladowe z polewą czekoladową bezglutenowe

foremka 28x18 cm


Składniki
•100 g kaszy jaglanej
•ok. 50 g cukru brązowego
•2 jajka
•2 łyżki oleju kokosowego
•50 ml mleka
•3 łyżki kakao
•100 g mlecznej czekolady
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
•szczypta soli

Polewa
•50 g czekolady mlecznej
•50 g czekolady białej
•2 łyżki masła lub oleju kokosowego
•⅔-1 szklanka orzeszków arachidowych bez soli



Przygotowanie
1.Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu - powyżej link do instrukcji jak ugotować kaszę jaglaną.
2.Do miski wrzuć przestudzoną kaszę, cukier, kakao i mleko. Zmiksuj blenderem, dodaj cukru jeśli jest dla Ciebie za mało słodkie.
3.Dodaj jajka, olej kokosowy i proszek do pieczenia. Ponownie zmiksuj na gładką masę. Dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj łyżką. Przelej do formy wyłożone papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 170 st. C. przez ok. 40 minut.
4.Upieczone ciasto odstaw do ostygnięcia.
5.W rondelku rozpuść łyżkę masła lub oleju kokosowego i dodaj czekoladę mleczną. Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać zmniejsz ogień do minimum i podgrzewaj aż cała się roztopi.
6.W drugim rondelku roztop w ten sam sposób czekoladę białą.
7.Ciasto posyp orzeszkami i polej obiema czekoladami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation