Kuchnia

Muffinki

KOKOSOWO-JAGLANE CIASTKA Z NADZIENIEM WANILIOWYM
Składniki na spód:
– 40g mąki kokosowej
– 30g mąki jaglanej (mogą być zmielone płatki jaglane)
– 2 białka jaj
– 10g lnu mielonego odtłuszczonego
– odrobina mleka roślinnego (u mnie migdałowe) do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta
– opcjonalnie odrobina stevii jeśli lubimy słodkie

Składniki na nadzienie:
– 150g mleka migdałowego (lub innego roślinnego)
– 2 żółtka jaj
– 20g odżywki białkowej o smaku waniliowym – u mnie Trec Whey 100
– 1 łyżka ekstraktu z wanilii

Składniki na spód dokładnie ze sobą łączymy i mieszamy. Musimy uzyskać konsystencję, która pozwoli nam na rozprowadzenie ciasta w formie. Jeśli jest zbyt suche, dodajemy odrobinę mleka itd. aż do uzyskania odpowiedniej gęstości.
Przygotowanym ciastem wylepiamy okrągłe formy (u mnie były silikonowe ale blaszane też mogą być, wtedy zalecam posmarować małą ilością oleju kokosowego). Tak przygotowane formy wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy do momentu kiedy się lekko zarumienią (5-8 minut). Formu wyjmujemy i odstawiamy na chwilę do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
Żółtka jaj, mleko, odżywkę białkową i ekstrakt z wanilii dokładnie blendujemy. Tak uzyskaną lekką masę przelewamy równomiernie do wszystkich foremek i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy do momentu aż wierzch nadzienia lekko się zetnie i wyjmujemy.
Środek nie musi być upieczony, im mniej go wypieczemy tym lepiej 😉
Odstawiamy do wystygnięcia i gotowe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation