Kuchnia

Fit przepisy na smakołyki

HUMMUS Z BOBU

2 szklanki ugotowanego, wyłuskanego bobu + 2 łyżki do posypania / 1 kilogram świeżego bobu
½ szklanki jasnej, płynnej pasty tahini
1/4 szklanki soku z cytryny
2 – 4 łyżki zimnej wody
2 ząbki czosnku
skórka otarta z połowy cytryny
garść mięty i oliwa z oliwek
sól

Przygotowanie:
W dużym garn­ku za­go­to­wać nie­oso­lo­ną wodę. Dodać bób, go­to­wać 2 – 3 mi­nu­ty i do­pie­ro po tym cza­sie dodać pół ły­żecz­ki soli. Go­to­wać kilka ko­lej­nych minut do czasu, aż bób bę­dzie mięk­ki.
Bób szyb­ko od­ce­dzić i prze­lać lo­do­wa­tą wodą, na­stęp­nie wło­żyć do miski z zimną wodą. Od­ce­dzić i obrać wszyst­kie ziar­na – mo­że­cie w trak­cie pod­ja­dać, z ki­lo­gra­ma bobu wyj­dzie tro­chę wię­cej niż po­trze­ba do prze­pi­su.
Z ob­ra­ne­go bobu od­mie­rzyć dwie szklan­ki, resz­tę zo­sta­wić do po­sy­pa­nia go­to­we­go hum­mu­su. Bób dodać do na­czy­nia blen­de­ra razem z ta­hi­ną, czosn­kiem, so­kiem z cy­try­ny oraz szczyp­tą soli i zblen­do­wać na gład­ką, bar­dzo gęstą pastę. Kiedy pasta bę­dzie go­to­wa wlać wodę i po­now­nie zblen­do­wać – dodać tyle wody, aby hum­mus miał pu­szy­stą, lekką kon­sy­sten­cję.
Na ko­niec po­so­lić hum­mus do smaku, wy­mie­szać i prze­ło­żyć do pła­skiej miski. Polać oliwą, ob­sy­pać otar­tą skór­ką z cy­try­ny i li­ść­mi mięty. Jeść z su­ro­wy­mi wa­rzy­wa­mi, pitą lub innym ulu­bio­nym pie­czy­wem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation