Kuchnia

Tarty i mazurki

tarta café au lait
ciasto:

150 g mąki

100 g masła

50 g cukru pudru

1 żółtko




Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i wyrobić na gładkie ciasto, a następnie rozwałkować między dwoma arkuszami papieru na prostokąt o grubości ok. 3-4 mm. Wstawić do zamrażarki aż dobrze się schłodzi. Następnie z ciasta wyciąć spód o średnicy 18 cm i ułożyć na dnie formy o prostym brzegu. Z pozostałego ciasta wyciąć dwa paski o długości ok. 26 cm i szerokości 1,5-2 cm. Z pasków wykonać boki tarty dociskając lekko do ścianek. Ciasto nakłuć widelcem, następnie przykryć arkuszem papieru do pieczenia i obciążyć fasolą, grochem lub specjalnym obciążnikami. Całość piec w 200ºC przez 15 minut. Po tym czasie wyjąć papier z obciążnikami i piec kolejne 15 minut. Wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. W tym czasie przygotować nadzienie.




masa:

120 g białej czekolady

200 g śmietany 36%

2 łyżeczki żelatyny

250 g mascarpone

10-12 ziaren kawy




Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić. W rondelku uprażyć ziarna kawy aby oddały aromat. W drugim rondelku podgrzać mocno śmietanę. Kiedy będzie gorąca zalać nią ziarna kawy, dodać białą czekoladę i odstawić na kilka minut. Następnie całość wymieszać do połączenia składników, usunąć ziarna kawy. Całość pozostawić do wystudzenia. Gotową masę czekoladowo-kawową wymieszać z mascarpone. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do niej 2 łyżki kremu kawowego i dobrze połączyć. Mieszankę wymieszać z resztą kremu a następnie wylać na wystudzony korpus z kruchego ciasta. Wstawić do lodówki do stężenia masy.

Aby wzmocnić smak kawy oraz kolor kremu do ciepłej masy można dodać 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej.



dekoracja:

250 g mascarpone

200 g śmietany 36%

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

2-3 łyżeczki kakao

50 g cukru pudru




Kremówkę połączyć z mascarpone dodając partiami. Dosłodzić cukrem pudrem i podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kawę rozpuszczalną rozpuszczoną w odrobinie ciepłej wody oraz kakao. Dobrze wymieszać. Przygotować dwa rękawy cukiernicze. Do jednego włożyć dużą końcówkę z otworem w kształcie gwiazdy w drugim umieścić końcówkę z okrągłym otworem. Otrzymanymi kremami udekorować na przemian wierzch tarty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation