Kuchnia

Przepisy

Kurczak pomarańczowy - Zamieszaj.pl

Składniki (2 porcje):
– 1 duży filet z kurczaka
– 1 łyżka oleju roślinnego
– 1/2 szkl. soku pomarańczowego
– 2 łyżeczki miodu
– 1 łyżeczka octu ryżowego
– 1/2 łyżeczki sosu sriracha
– 1 ząbek czosnku
– 1/2 łyżeczki świeżego imbiru
– 1 łyżeczka wody
– 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
– 1/2 łyżeczki kurkumy
– szczypta soli do smaku

Do podania: skórka otarta z pomarańczy, czarny sezam oraz cebulka dymka, ugotowany ryż jaśminowy.

Kurczaka oczyścić z błonek, pokroić w 1,5 cm kostkę i posolić go. Czosnek przecisnąć przez praskę a imbir zetrzeć na drobnej tarce. Sok pomarańczowy połączyć z miodem, octem ryżowym, sosem sriracha, wodą, mąką ziemniaczaną i kurkumą. Wszystko dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej, dodać czosnek i imbir. Smażyć około minuty. Dodać kurczaka i smażyć wszystko przez około 4 minuty. Wlać sos i zagotować. Mieszając gotować aż sos zgęstnieje (przez około 1 minutę). Podawać z ugotowanym ryżem jaśminowym, skórką pomarańczową, sezamem i posiekaną dymką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation