Kuchnia

Dania sycące

Tarta ze szpinakiem i mozzarellą - Przepisy - CookMagazine

Składniki na tartę:

ciasto

170 g mąki
2 żółtka
120 g masła
szczypta soli



masa szpinakowa

mrożony szpinak
3 łyżki śmietany 18%
3 ząbki czosnku
8 plastrów sera mozzarella
sól, pieprz do smaku
świeża bazylia do dekoracji

Przygotowanie tarty ze szpinakiem:

Mąkę przesiewamy przez sito, mieszamy z masłem, żółtkami i odrobiną soli. Zagniatamy elastyczne ciasto i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na dość cienki placek, którego średnica powinna być większa od blaszki. Formę do tarty smarujemy odrobiną masła i oprószamy niewielką ilością mąki. Następnie przekładamy ciasto do formy, dokładnie wylepiając nim środek i brzegi. Na wierzch kładziemy papier do pieczenia i obciążamy go ryżem (po to, aby ciasto nie podniosło się podczas pieczenia). Władamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier wraz z ryżem i pieczemy ciasto przez kolejnych 10 minut.

W międzyczasie przygotowujemy masę. Na patelni umieszczamy mrożony szpinak i drobno posiekany czosnek. Smażymy na wolnym ogniu do momentu, aż szpinak będzie całkowicie rozmrożony. Doprawiamy kilkoma łyżkami śmietany, solą i pieprzem do smaku. Studzimy.

Na upieczony spód nakładamy masę szpinakową. Na górze umieszczamy plastry sera mozzarella. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut. Tartę podajemy udekorowaną listkami świeżej bazylii.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation