Kuchnia

zupy

Jak ugotować pyszny kapuśniak? Przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty i z wędzonymi żeberkami. | Poezja Smaków

Jak ugotować pyszny kapuśniak? Przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty i z wędzonymi żeberkami.
Przepis na 6 porcji

Składniki:

3 litry wody
70 dag wędzonych żeberek
3 duże ziemniaki
3 marchewki
nieduża pietruszka
plaster korzenia selera
1 cebula
liść laurowy
łyżka majeranku
sól i pieprz
500 g kiszonej kapusty
kilka suszonych grzybków.


Wykonanie:

W garnku zagotować wodę. Dodać podzielone na mniejsze części żeberka, sól, pieprz, liść laurowy, wypłukane grzyby i gotować około 20 minut.

W tym czasie przygotować warzywa: obrać jarzyny, a następnie pokroić w kostkę. Dodać do zupy, zagotować i gotować przez kilka minut.

Następnie posiekać kapustę i jeżeli jest bardzo mocno kwaśna, należy ją przepłukać. Następnie dodać do garnka. Całość gotować jeszcze około 20 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Doprawić do smaku w razie konieczności.

Wyłączyć palnik i wyjąć mięso. Obrać je od kości i posiekać drobno, po czym ułożyć na talerzach i zalać kapuśniakiem.

To wszystko :). Niektórzy robią jeszcze zasmażkę, jednak tutaj, w tym przepisie, nie jest konieczna.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation