Kuchnia

Ryby i owoce morza

Pieczony łosoś z sosem wasabi
2 kawałki filetu z łososia
¼ cytryny
szczypta soli
szczypta pieprzu

sos wasabi

20 g pasty wasabi (można więcej)
200 g jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli

Przygotowanie

Przygotuj sos mieszając ze sobą jogurt, majonez, sok z cytryny i połowę pasty wasabi. Spróbuj ostrość i albo dodaj więcej pasty albo już nie dodawaj - sos z 20 g pasty może być dla Ciebie za ostry. Dopraw do smaku solą. Odstaw na bok na czas przygotowywania ryby.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza.
Rybę opłucz pod bieżącą wodą, usuń ewentualne ości i skórę.
Łososia oprósz solą i pieprzem oraz skrop sokiem z cytryny.
Połóż rybę na większym kawałku folii aluminiowej, a jej końce połącz ze sobą by szczelnie zamknąć w niej łososia. Pozostaw jednak w środku trochę przestrzeni by wytworzyła się para wodna.
Wsadź rybę do piekarnika i piecz ok. 20-25 minut.
Upieczonego łososia przełóż na talerze, podaj z ryżem lub roszponką i sosem wasabi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation