Kuchnia

jedzonko

Placki z kaszy jaglanej

Składniki :
100 g ugotowanej kaszy jaglanej
60 g twarogu
małe jajko
łyżeczka słonecznika
1 łyżka otrębów pszennych/owsianych
cebula czerwona mała lub 1/2 średniej
sól i pieprz do smaku

Cebulę należy obrać ,drobno posiekać i podpiec na suchej patelni ,ostudzić i dodać do reszty składników. Nie polecam dodawać ciepłej ,bo białko jajka się ścina już w temperaturze 45 stopni. Wszystkie składniki zagniatamy.


Moczymy łyżkę w wodzie i nakładamy nią placki na patelnię.

Można to robić bez dodatku tłuszczu jeśli macie dobrą patelnię i nie powinno nic przywierać. Po 1-2 minutach przykrywamy pokrywką i smażymy jakieś 5 minut ,potem odwracamy delikatnie na drugą stronę drewnianą łopatką i dosmażamy z drugiej strony.

Gotowe ! Ja zjadłam na obiad wegetariański z warzywami.


Wartość kaloryczna wszystkich placków : 281 kcal
Białko : 22 g
Tłuszcze : 6,6 g
Węglowodany : 35 g
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation