Kuchnia

Przepisy

Pieczone ziemniaki z boczkiem - PrzyslijPrzepis.pl

Ziemniaki pieczone w piekarniku wypełnione kremowym farszem z dodatkiem cebulki i wędzonego boczku. Takie aromatyczne ziemniaki mogą być dodatkiem do mięsa lub samodzielnym daniem np na podwieczorek lub kolację.

7 porcje 90min Łatwy

Składniki
7 sztuk ziemniaków
150 g boczku wędzonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
4 łyżki śmietany 18 %
sól
pieprz czarny mielony
świeży szczypiorek
olej rzepakowy
100 g sera żółtego
Sposób przygotowania przepisu:

Pieczone ziemniaki z boczkiem

1. Ziemniaki dokładnie umyć i wyszorować skórkę. Przekroić wzdłuż na pół, skropić delikatnie olejem, oprószyć solą i zawinąć po parę połówek w folię aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 *C. Piec przez około godzinę, aż będą miękkie. Najlepiej sprawdzić to wbijając widelca.
2. Boczek, cebulę pokroić w kostkę i usmażyć razem na patelni. Za pomocą łyżeczki z upieczonych połówek ziemniaków wydrążyć miąższ, zostawiając część przy skórce. Do wyjętych ziemniaków dodać masło, śmietanę, rozgnieciony czosnek i usmażony boczek z cebulą. Wszystko wymieszać doprawiając do smaku solą i pieprzem. Masę nałożyć do wydrążonych ziemniaków, posypać żółtym serem i wstawić do piekarnika. Zapiekać w 200*C przez około 20 min. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany i posiekanym, świeżym szczypiorkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation