Kuchnia

Obiady

Frytki z marchewki

Do zrobienia tych frytek potrzebujecie:

marchewkę [O, Eureko! ;-)]
oliwę z oliwek [olej rzepakowy też jest spoko]
sól
pietruszka, bazylia, czosnek [dowolne przyprawy, tak naprawdę, przyprawa do ziemniaków też jest super]

Potnijcie marchewkę w podłużne paski, posypcie ją przyprawami, skropcie oliwą i [opcjonalnie] odstawcie na pół godziny, aby przyprawy się “przeżarły”. Jeśli czas Was nagli a w brzuchu burczy, to omińcie ten etap. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ułóżcie równomiernie marfefkowe paski i pieczcie je 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Frytki co prawda nie będą tak bardzo chrupiące jak te z ziemniaków, nad czym ubolewała moja teściowa. Ale przestała ubolewać jak dorobiłam jej sos czosnkowy na bazie jogurtu koziego ;-)

Sos czosnkowy:

100g jogurtu koziego
starty ząbek czosnku
zioła prowansalskie
sól i odrobina pieprzu
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation