Kuchnia

SAŁATKI

SAŁATKA BROKUŁOWA

Składniki

- 1 brokuł
- 3 jajka
- 2 pomidory
- ser feta
- płatki migdałowe
SOS:
- mały kubek jogurtu naturalnego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki przyprawa do Tzatzików
- ewentualnie inne przyprawy do smaku (czosnek mielony, sól, pieprz, oregano, bazylia itp.)
- sok z cytryny

Etapy przygotowania
SOS:
Do jogurtu dodać zmiażdżone ząbki czosnku, majonez, przyprawy oraz trochę soku wyciśniętego z cytryny, następnie dokładnie wymieszać lub zmiksować.

Brokuły wrzucić na osolony wrzątek, gotować 6 minut. Odcedzić, wystudzić, podzielić na małe różyczki.
Jajka ugotować na twardo, pokroić wraz z pomidorami na ćwiartki. ser feta pokroić w kostkę. migdały przesmażyć na patelni na złoty kolor (bez oleju/tłuszczu).
Brokuły, pomidory i jajka ułożyć na przemian w przeźroczystej misce/salaterce (można zostawić kilka do dekoracji). następnie zalać sosem czosnkowym, posypać migdałami i udekorować pozostałością pomidora, brokuła, jajka oraz sera feta.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation