Kuchnia

gotowanie

Parmigiana przepis


bakłażan - 2 duże szt
cukinia - 1 duża, okrągła lub 2
cebula - 1 szt
czosnek - 2 ząbki
passata pomidorowa - 750 ml
melasa - 1 łyżka (lub cukier do smaku)
mozzarella - 2 kule
parmezan - ok. 1 szklanka, świezo tarty
oliwa - ok. 6 łyżek
sól, pieprz - do smaku
bazylia - do podania

Przygotowanie:

Cukinię i bakłażany pokrój w ok.1 cm plastry. Usmaż z obu stron na oliwie, aż zmiękną i lekko się zarumienią.

Drobno posiekaną cebulę i czosnek zeszklij na oliwie. Dodaj sos pomidorowy, zagotuj. Dopraw do smaku.

Na dnie naczynia do zapiekania wlej trochę oliwy. Wlej chochelkę sosu, ułóż warstwę bakłażanów/cukinii. Na niej- plasterki mozzarelli. Posyp pamezanem. Teraz kolejna warstwa sosu, warzywa, mozzarella i parmezan.

Wierzch skrop oliwą. Możesz położyć gałązki bazylii. Wstaw do piekarnika nagrzanego 200 oC, na ok. 30 minut. Wierzch powinien się lekko zarumienić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation