Kuchnia

kuchnia

Kuchnia nad Atlantykiem: Dukkah - z Egiptu nad Atlantyk



Dukkah

3 łyżki całych orzechów laskowych
2 łyżki orzeszków piniowych
2 łyżki sezamu

1 łyżka całych ziaren czarnego pieprzu
1 łyżka nasion kminu rzymskiego
1 łyżka nasion kolendry

1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
2 łyżeczki morskiej soli

Orzechy laskowe i piniowe siekamy nożem na drobne kawałki (można to zrobić w malakserze trzeba tylko uważać, żeby przesadnie nie rozdrobnić orzechów). Razem z sezamem wysypujemy na suchą patelnię i prażymy przez kilka minut, aż się lekko zrumienią i zaczną pachnieć. Przesypujemy do pojemnika, dodajemy sól i paprykę słodką i ostrą. Na tej samej patelni prażymy teraz nasiona kolendry, kminu i pieprzu. Przesypujemy do moździerza i ucieramy na proszek (można to zrobić w młynku do przypraw lub do kawy). Mieszamy ze sobą orzechy i przyprawy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation