Kuchnia

kuchnia

#‎Kalafior‬ jest bogaty w witaminę C, K, B1, B2, B6, PP, jod, fluor, potas, wapń, magnez, cynk. Ponadto, ma właściwości przeciwrakowe, z uwagi na obecność sulforanu.
Jak przemycić to wartościowe warzywo do codziennej diety? Oto jeden ze sposobów.

Wartości odżywcze (całość):
Energia: 390 kcal
Białko: 43,3 g
Tłuszcz: 10,1 g
Węglowodany: 27,8 g

Składniki:
1 kalafior (wycięte różyczki)
0,5 szklanki mąki migdałowej odtłuszczonej
1 jajko
1 cebula dymka (drobno pokrojona)
Sól
Pieprz

Przygotowanie:
Ugotuj kalafior w osolonej wodzie, aż zrobi się miękki.
Odcedź i rozgnieć widelcem w dużej misce. Dorzuć jajko, mąkę i pokrojoną cebulę. Dodaj soli i pieprzu i dobrze wymieszaj.
Formuj placki wielkości dłoni i smaż z każdej strony około 4 minut, aż placki się zarumienią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation