Kuchnia

PIEROGI,I INNE

Mniam: Wegetariańskie leczo

Delikatny i lekkostrawny obiad. Szybki w przygotowaniu, więc świetnie mieści się w nawet najbardziej zapchanym terminarzu.

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:
1 średniej wielkości cukinia, pokrojona w pół-plasterki
1 mały bakłażan, pokrojony w kostkę
2 pomidory
1 cebula, pokrojona w kostkę
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
2 papryki czerwone, pokrojone w kostkę
200g pieczarek, pokrojonych w plasterki
1/3 papryczki chilli
500g passaty pomidorowej
przyprawy: sól morska, świeżo mielony pieprz, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i tyle samo ostrej, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki curry
oliwa z oliwek lub olej z pestek winogron
Na dużej patelni rozgrzać oliwę lub olej (ok. 1 łyzki) i zeszklić czosnek z cebulą. Po chwili dodać papryczkę chilli, podsmażyć.

Na patelnię wrzucić paprykę i cukinię, smażyć na średnim ogniu przez ok 5 minut.

Dodać pieczarki i bakłażana i kolejną łyżkę oleju lub oliwy, całość smażyć ok 12 minut, aż warzywa staną się miękkie.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Dodać razem z passatą pomidorową do warzyw na patelni. Całość doprawić przyprawami i dokładnie wymieszać. Podsmażać do momentu, aż sos zrobi się gorący.

*Podawać z ryżem (ja wybrałam basmati).
** Przepis świetnie sprawdzi się również w wersji mięsnej- wystarczy dodać pokrojoną w kostkę, doprawioną solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, usmażoną pierś kurczaka, i voila!


SMACZNEGO!!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation