Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

niebo na talerzu: Szybkie ciasteczka do kawy

Przygotowanie ich zajmuje 10 minut. To najłatwiejsze ciasteczka jakie da się upiec. Nie trzeba nic ucierać ani ubijać, wystarczy wsypać składniki do miski i wymieszać łyżką. Są miękkie, namawiam do zaangażowania w ich przygotowanie nawet małe dzieci. Ciasteczka w zależności od fantazji i dorzuconych dodatków mogą zmieniać smak. Te na zdjęciach, to ciastka cytrynowe z migdałami. Zamiast cytryny można użyć soku i skórki otartej z pomarańczy. Wierzch dla chrupkości posypałam grubym cukrem.

składniki:

- dwie szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- dwa jajka
- pół szklanki cukru
- sok z połowy cytryny
- ew. skórka starta z cytryny ( tylko żółta część )
- dwie łyżki śmietany
- trzy łyżki oleju słonecznikowego
- łyżka cukru waniliowego, kilak kropli ekstraktu z wanilii lub wyskrobane nożem wnętrze laski wanilii
- trzy łyżki płatków z migdałów lub posiekanych migdałów lub orzechów
- ew. gruby cukier do posypania

Piekarnik ustawić na 160 st. W tym czasie składniki ciastek wsypać do miski i wymieszać łyżką lub mikserem. Gdyby ciasto było bardzo gęste, dolać trochę mleka lub śmietany. Płaskie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, wykładać ciasto łyżeczką, formując okrągłe ciasteczka. Gdyby się kleiły, można zwilżać dłonie woda lub olejem. Należy zostawić między nimi odstępy ok. 2 cm, trochę urosną. Posypać ciastka niewielką ilością grubego cukru.
Piec do zrumienienia, ok. 10 - 15 minut, z termoobiegiem, jeśli dwie blaszki na raz, jeśli bez - każdą osobno.

Mówię Wam - niebo na talerzu:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation