Kuchnia

kuchnia

SERNIK JAGLANY NA ZIMNO

SKŁADNIKI NA MASĘ JAGLANĄ:

1 szklanka kaszy jaglanej (nie ugotowanej)
2 szklanki wody
700 g jogurtu greckiego
150 ml śmietanki kremówki 30%
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią lub wanilią z jednej laski
szczypta soli
2 łyżki żelatyny w proszku
1/2 szklanki gorącej wody
SKŁADNIKI NA SPÓD:

180 g ciasteczek typu oreo
50 g masła
1 łyżka kakao
SKŁADNIKI NA MUS TRUSKAWKOWY:

500 g truskawek świeżych lub mrożonych
1/4 szklanki wody
1 galaretka truskawkowa
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie przynajmniej dwa razy. Dwie szklanki wody zagotowujemy razem ze szczyptą soli. Dodajemy kaszę i zmniejszamy ogień do minimum. Mieszamy delikatnie i przykrywamy przykrywką. Gotujemy, aż do miękkości kaszy i odparowania całej wody. Zostawiamy do wystudzenia i miksujemy na jednolitą masę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do przestudzenia. Do masy jaglanej dodajemy cukry, jogurt oraz śmietankę. Dokładnie mieszamy. Na koniec łączymy z żelatyną.
Ciasteczka razem z kakao dokładnie rozdrabniamy w malakserze lub wkładamy do woreczka foliowego i rozdrabniamy wałkiem. Dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy.
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Masę z ciasteczek wykładamy na spód i lekko dociskamy. Wkładamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie wylewamy masę serową. Na czas przygotowania musu wkładamy do lodówki.
Truskawki świeże lub mrożone miksujemy, następnie przelewamy do rondelka razem z wodą i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę. Mieszamy do rozpuszczenia i zostawiamy do wystudzenia. Wylewamy na masę jaglaną i wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation