Kuchnia

Eliksiry

Nalewka na płatkach róży - Topika
Składniki:

4 duże garście płatków róży ogrodowej ( cukrowej, damasceńskiej, pomarszczonej, dzikiej, stulistnej ), 1 l 45% wódki ( ze spirytusu ), 250g cukru, 1 szklanka przegotowanej wody.



Świeże płatki róży wsypujemy do słoja i zalewamy wódką na wysokość 4 cm nad płatkami. Dobrze zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 miesiące a nawet dłużej aby nalewka nabrała koloru ciemnego bursztynu. Słojem co pewien czas potrząsamy. Kiedy nalewka uzyska właściwy kolor zlewamy ją i przefiltrowujemy przez bibułkę filtracyjną. Płatków nie wyciskamy!

Przygotowujemy syrop: szklankę wody zagotowujemy z 250g cukru, odszumowujemy ( zbieramy pianę ) i studzimy. Wystudzony syrop dokładnie łączymy z nalewką. Rozlewamy do butelek i odstawiamy na miesiąc.

Według mnie musi postać trochę dłużej, po 6 miesiącach jest the best! Zasada jest taka - z każdym miesiącem nabiera intensywniejszego różanego aromatu;-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation