Kuchnia

Pyszne słodkości..

Torciki marchewkowe z kremem kokosowym z białą czekoladą | Przepisy: ciasta | Studio Kuchnia

6-8 ciastek
potrzebujesz
ciasto
250 g marchewki, startej na małych oczkach
200 g zmielonych migdałów bez skórek
50 g cukru brązowego
100 g cukru
szczypta soli
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka tartego imbiru
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
starta skórka z 1/2 pomarańczy
1 łyżeczka wanilii
4 jajka zerówki
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
masło do smarowania

krem
200 g naturalnego serka Philadelphia
100 g białej czekolady
50 g wiórków kokosowych
1 czubiasta łyżka cukru pudru
3 łyżki mleka
1 łyżeczka wanilii
2 łyżki masła

ponadto
starta skórka z pomarańcza do posypania
posiekane orzechy włoski do posypania

studio kuchnia | Torciki marchewkowe z kremem kokosowym z białą czekoladą

przygotowanie
W dużej misce wymieszać zmielone migdały z cukrem brązowym, proszkiem do pieczenia, cynamonem, imbirem, skórką pomarańczową, gałki muszkatołowej i solą. Następnie dodać startą marchewkę i wymieszać.

W osobnej misce zmiksować jajka z cukrem i wanilią na białą, sztywną masę. Dodać połowę mieszaniny migdałowo marchewkowej i delikatnie wymieszać. Wsypać resztę mieszaniny i znów wymieszać. Dodać posiekane orzechy włoskie i ponownie delikatnie wymieszać na jednolitą masę.

Ciasto włożyć do foremek (np. na suflety) wysmarowanych masłem. Piec przez 30 minut w temperaturze 180 st. Następnie całkiem ostudzić.

W między czasie zrobić krem. Ser Philadelphia przełożyć do miski. Białą czekoladę rozpuścić z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej. Wymieszać z serem, wiórkami kokosowymi, wanilią i cukrem pudrem. Odstawić do lodówki.

Przed wyciągnięciem torcików przejechać nożem wzdłuż brzegów, żeby odkleić ciasto. Torciki przekroić na pół, wysmarować kremem środki i wierzch. Udekorować orzechami i skórką pomarańczową. Przechowywać w lodówce. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation