Kuchnia

jedzenie

Naleśniki à la Hortobágy - węgierska klasyka | Facet Na Talerzu


Naleśniki à la Hortobágy - węgierska klasyka
Naleśniki à la Hortobágy (Hortobágyi palacsinta) to jedno z bardziej znanych dań kuchni węgierskiej. To naleśniki wypełnione siekanym lub mielonym mięsem, pachnące papryką, zapieczone z sosem paprykowo-śmietanowym. Farsz najczęściej przygotowuje się z cielęciny lub kurczaka. Jak pisałem wyżej podduszone mięso może być zmielone lub posiekane. Ta druga wersja jest zdecydowanie bardziej klasyczna i smaczniejsza - nie jemy papki tylko nadal mięso wyczuwalne dla zębów.


Naleśniki à la Hortobágy


Składniki (5 naleśników):
5 sporych naleśników (30cm)
400 g piersi z kurczaka
1 mała cebula
2 łyżeczki oliwy z oliwek
2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1 papryka czerwona
1 dojrzały pomidor
500 ml śmietany
sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
posiekana natka pietruszki - do podania



Naleśniki à la Hortobágy


Na patelni, na oliwie, zeszklić drobno posiekaną cebulę, a następnie dodać pokrojone w spore kawałki mięso kurczaka. Obsmażyć je na oleju ze wszystkich stron tak, aby było białe.
Patelnię zdjąć z palnika i wsypać do niej paprykę w proszku. Całość dokładnie wymieszać, a następnie dodać pokrojoną paprykę i wyfiletowanego (pozbawionego skórki i pestek) pomidora. Podlać odrobinę wodą i dusić na małym ogniu przez kwadrans, aż kurczak i warzywa będą miękkie.
Gdy danie będzie gotowe, odcedzić je na gęstym sicie, a zawartość sita przestudzić. Stałe części bardzo drobno posiekać lub zmielić w maszynce do mięsa na bardzo grubym sitku (polecam jednak posiekać). Odsączony płyn z duszenia mięsa wlać z powrotem na patelnię, dodać 400 ml śmietany i zagotować.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Na naleśniki nałożyć posiekany farsz, posmarować każdy naleśnik łyżką sosu, zwinąć w rulon i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Polać pozostałym sosem i piec przez około 10 minut. Podawać polane resztką śmietany, posypane pietruszką.
Smacznego :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation