Kuchnia

kulinarne

Ogórki po chińsku. Sałatka z ogórka do obiadu - niebo na talerzu

składniki (na dwie osoby) :

– 1 dorodny, długi ogórek
– ok. 3/4 łyżeczki soli
– 2 łyżeczki drobno posiekanego czosnku
– 2,5 łyżki octu ryżowego
– szczypta cukru (ok. 1/5 łyżeczki)
– 2 łyżki oleju arachidowego lub sezamowego
– ok. 1 łyżeczka drobno posiekanej świeżej lub suszonej papryczki chilli (lub tylko szczypta czy więcej – wg.uznania i tolerancji)
– 1,5 łyżeczki czarnego sezamu do posypania

Ogórek pokroić np. wzdłuż na pół, potem na ćwiartki, na ósemki a następnie na ok. 4 cm kawałki. Jeśli warstwa pestek jest duża, można ją wykroić. Jeśli mała – zostawić. Przełożyć do miski, osolić i odstawić na pół godziny. Ogórki puszczą sok, który należy wylać. Dodać posiekany czosnek, ocet, szczyptę soli, cukier, wymieszać dokładnie i odstawić na ok. 10- 15 minut. Posypać chili. W woku lub na patelni podgrzać mocno olej tak, by zaczął dymić (ale się nie spalił). Pierwszy dym – olejem polewamy ogórki. Będzie skwierczało:) Przed podaniem całość wymieszać, posypać czarnym sezamem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation