Kuchnia

Przetwory

Ogórki małosolne z czarnuszką

Ogórki małosolne z czarnuszką
Przepis na ogórki małosolne w plasterkach z koperkiem tak Wam się spodobał, że postanowiłam stworzyć kolejną wersję smakową tak popularnego przepisu na moim blogu. Jest prosty i znacznie szybszy, bo ogórki są gotowe na następny dzień! To prawdziwy hit, jeśli jeszcze nie znacie tego przepisu, koniecznie zajrzyjcie pod link podany powyżej!

Ogórki z czarnuszką zrobiłam po raz pierwszy. Musicie wiedzieć, że czarnuszkę dodaje się do konserwowania ogórków, aby pozostały jędrne. W moim przepisie jest koperek, nie mylić z koprem, najczęściej używanym do kiszenia ogórków. Jest też czosnek, dużo czosnku, bo jest bardzo zdrowy!

Podajcie ten przepis dalej, dla znajomych, rodziny, sezon ogórkowy w pełni!





Ogórki małosolne z czarnuszką

Składniki:

ogórki gruntowe
zimna woda
sól
czarnuszka
koperek
czosnek


Przygotowanie:

Pamiętać należy o prostej zasadzie na 1 litr zimnej, nie przegotowanej wody dodajemy 1 łyżkę soli.
Ogórki myjemy.
Kroimy na plasterki.
Wodę mieszamy z solą i czarnuszką. Ja do 500 ml słoika dodałam 1 łyżkę czarnuszki.
Do słoika wkładamy pierwszą warstwę ogórków.
Dodajemy plasterki obranego i pokrojonego na kawałki czosnku oraz kilka gałązek koperku.
Układamy kolejne warstwy.
Całość zalewamy wodą z solą i czarnuszką.
Zakręcamy.
Na następny dzień ogórki są już gotowe.
Można wykorzystać je do sałatek, kanapek, hamburgerów, są przepyszne!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation